Doar regii au grija in spitale

Cand am auzit prima data ca medici si asistente incep sa isi dea demisia de frica sa nu se imbolnaveasca nu mi-a venit sa cred. Nu fac parte din sistem insa mi se pare inuman sa vrei sa faci acest lucru cand stiai de cand te-ai bagat in domeniu ca o faci sa salvezi vieti. Nu este singura boala la care majoritatea sunt predispusi. Exista o lista lunga de boli ce pot fi transmise de la pacienti.

Si mie imi este frica. Pentru mine si pentru cei dragi mie. Pentru orice om cunoscut sau necunoscut mie. Insa acum imi este si mai frica stiind ca exista in spitale personal medical caruia nu ii pasa daca cineva traieste sau moare. Cei care pleaca sunt cei care ani de zile au cerut si dat spaga. Sunt cei care nici nu s-au uitat la pacienti cand veneau. Sunt cei care au ales medicina pentru bani. Este parerea mea si cu greu mi-o voi schimba.

Sistemul medical in Romania este zero. Sau sub zero. Se stie de ani de zile acest lucru si toti l-au acceptat. Trebuie sa fim realisti ca ani de zile s-au furat din spitale echipamente, masti, manusi, dezinfectante. Asta este adevarul. Ani de zile toaletele din spitale au stat fara hartie igienica si fara sapun. Poate si fara apa. Ani de zile am dat bani infirmierelor sa ne schimbe lenjeria de pat macar o data pe saptamana.

Lipsa echipamentelor din spitale nu este doar la noi. Sunt realista in faptul ca au fost achizitionate un numar de 80.000 (daca am gasit bine numarul) de masti ce au fost impartite intre spitalele din romania. Ele fiind impartite in functie de tipul de spital. Chiar daca le-ar fi impartit in mod egal la cele 576 de spitale din Romania (numarate in 2017, private si de stat) ar fi iesit 138 de masti de fiecare spital. Este logic sa fie un echipament minim si insuficient. Dar nu este un motiv sa dai bir cu fugitii. Ti-e frica? Si noua ne este.

Pe un grup de facebook zilele trecute intreba o asistenta ce isi pregatesc ceilalti din domeniu in bagajul de mana pentru zilele cand vor fi mai mult de non-stop in spital. Mi-au dat lacrimile. Este genul de mesaj pe care il citesti si te simti in siguranta doar pentru ca stii ca exista si astfel de oameni.

Am fost cu totii martori a sistemului din Romania ani de zile. Am fost martori si am sustinut ceea ce reiese acum din spitale. Poate dupa aceasta criza vom intelege unde mai avem de lucru. Acum insa, asa cum am mai spus-o, nu are importanta ce a fost ci ce putem face noi sa nu fie mai rau. Cum putem ajuta ca sa ne revenim intregi.

Nu toti suntem facuti pentru aceste meserii. Poate ca acum va fi facuta curatenia generala intre cadre. Poate ca este mai bine sa ii lasam sa plece pe dezertori de tot din domeniu, fara drept de a se intoarce cand o fi mai bine.

Respect celor ce fac aceasta meserie cu drag, din drag si cu responsabilitate.

Ma gandeam de dimineata cum ar fi un razboi dus cu astfel de oameni?

photo gripa spaniola, 1918.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *